Photography that differs

hej och VÄLKOMMEN att se mitt arbete!

Jag hoppas du blir inspirerad av vad jag kan göra för dig. Det dokumentära bildspråket är nyckeln till att fånga personlighet och skapa igenkänning för betraktaren, det är jag övertygad om. Jag jobbar medvetet med att skildra både kvinnor och män på ett respektfullt sätt och anstränger mig alltid för att inte fastna i stereotyper och klichéer. 

Oktober 2014. Vi är på det höga berget Nerone i Marche, Italien och plåtar och letar tryffel för fullt. Det går över förväntan med den proffsiga hunden Cila som nosar upp bumlingar av vit tryffel vi sedan hyvlar över maten. Se repet  här .

Oktober 2014. Vi är på det höga berget Nerone i Marche, Italien och plåtar och letar tryffel för fullt. Det går över förväntan med den proffsiga hunden Cila som nosar upp bumlingar av vit tryffel vi sedan hyvlar över maten. Se repet här.


Dokumentärt  och Business

Jag har jobbat länge inom tidningsbranschen och undrat varför reportagefoto och företagsfoto skiljer sig så markant. Många företag i dag kommunicerar inte vilka de är och vad de gör för sina kunder på ett tydligt sätt. Värdeorden blir intetsägande när det visuella budskapet är så anonymt - eftersom man använder clichébilder av handskakande män med dokumentportföljer och leende tjejer. Jag vill ta in dokumentärt fotografi in i businessvärlden.

På en bråkdel av en sekund kan du med en bra bild förmedla ditt företags värderingar och personlighet. Jag tror det är extremt viktigt att jobba med bilden företaget vill ge av sig själv utåt. Använd inte tröttsamma stereotypa bilder som verkar passa företag i allmänhet - utan skapa istället en tydlig och inspirerande bildbank av företagets personal och verksamhet - på det sättet kommer företaget framträda personligt, distinkt och unikt. Och kunderna kommer lättare förstå varför de ska anlita just ditt företag - för ni verkar inte så stela, ni har kul, ni inspirerar och ni vill lösa problem. Se gärna mina exempel där jag jobbat med företagsbilden utåt på Yogashala Stockholm och Redaktörerna.

Jag älskar att berätta historier i mina bilder och hitta det absurda, skrattretande och oväntade, eller tvärtom - visa det omedvetet väldigt förväntade, oftast med glimten i ögat. Jag älskar att möta olika människor och få en inblick vilka de är och deras historier. Jag älskar också rörelse - det skapar riktning.

pressbilder

Om ett företag har intressanta bilder på en anställd eller VD - och med intressanta menar jag bilder där någonting händer och visar på aktivitet snarare än ett strikt porträtt - så är chansen att att få publicitet mycket större. Det är dyrt för tidningar att skicka en fotograf, och om någonting, en bild alltså, är gratis så är det uppenbart att det välkomnas och du har lättare att få publicitet. Om bilden är riktigt bra, kanske tom känns journalistisk, så kanske den också dras stort på. Jättebra för dig! Fler ser! Fler läser! Om du har någonting du vill kommunicera om ditt företag - se till att skaffa bra pressbilder som säger något! Det är en av vägarna till bra PR.

   Pressbild för Swedbank för några år sedan när deras nuvarande VD Michael Wolf tillträdde. Ung, kaxig, knyter på sig sig slipsen för sitt nya jobb. Inte alla företag hade kunnat tänka sig en sådan pressbild. Men vilka bilder tittar man längst på?

 

Pressbild för Swedbank för några år sedan när deras nuvarande VD Michael Wolf tillträdde. Ung, kaxig, knyter på sig sig slipsen för sitt nya jobb. Inte alla företag hade kunnat tänka sig en sådan pressbild. Men vilka bilder tittar man längst på?


Referenser

Många av mina kunder fick jag precis i början när jag startade och har kvar dem än. Här några vitsord från dem:

 

"TACK för bilderna, vad glad jag blev. Otroligt snygga! 
Du fattade verkligen grejen. Vilken begåvning :)"

Sofia Berrygrafisk formgivare, Tidningen Chef

"Tack Anna! Ville bara säga att de blev jättefina! Du vet alltid hur vi vill ha dem, det gör allt väldigt enkelt med dig :-) Tack igen för fina bilder!"
Marie Ahlbäck, Art Director,
Kamratposten Bonnier Tidskrifter

"Väldigt fina bilder!
Ursäkta att vi inte hunnit återkoppla på bilderna mer än ”tack”. Superfina. Trodde aldrig att kommunpampar kunde vara så snygga. Återkommer med bildval."

och senare...
"Vill bara tacka för finfint jobb med dokumentationen av Samverkansdagen. Alla som ser den hos kunden tycker att den är jättebra och ursnygg!"
Ylva & Joanna, Hero Kommunikation

Pressbild på Petra Frank för Göteborgs Universitets räkning.

"Tack så mycket! 
Jättefina bilder! Underbara färger, kontraster och skärpa. Bravo!"

Tobias Egle, Kommunikatör Göteborgs Universitet

"Hej!
Vilka superfina bilder du tog på familjerna till JM-annonsen! Stor klasskillnad mot de andra städerna. Hurra! /Lena
:-)"
Lena Fredriksson, formgivare på Nice One AB

"Anna, så otroligt fina bilder det blev! Vi är lyckliga. Det kommer bli så fint på vår hemsida med dessa bilder....."
Lotta Lalér, ägare Yogashala Stockholm

"Stort tack. Alltid en fröjd att göra ut intervjuer när du tagit bilderna."
Tomas Backelin, Art Director, Dagens Samhälle

Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, för Dagens Samhälle.

"Verkligen jättefina bilder, och så roligt att jobba med dig! Du var väldigt proffsig och bra att ha att göra med!"
Jessica Andersson, Tidningen Karriär

"Nu när vi tagit upp bilderna ordentligt, inte bara sett dem på mindre utskrifter – och Tomas ritat tre och en halv sida med Feldt, utbrister vi enhälligt här: Kanonbilder allihop! Mycket svårt att välja bort någon. Vi ville bara säga det, att vi är mer än nöjda!! Skön midsommar!"
Magnus Wrede, reporter Dagens Samhälle

"PS. Kunden är jättenöjd med ditt arbete idag. Jag fick också mail av Julika och Christinas chef i helgen att hon tyckte att gruppbilden var ”enastående” J"
Rebecca Duvemyr, Hero Kommunikation AB

"Din insats var under alla omständigheter förstklassig. Sveriges Annonsörer är nöjda och vi kommer att få fler uppdrag av dem nästa år, lovar att återkomma. Både jag och de betraktar dig som husfotograf."
Peter Willebrand, redaktionschef
Nordiska Tidningsbolaget

 

 

PHOTOGRAPHER ANNA RUT FRIDHOLM © ALL RIGHTS RESERVED